22 Ekim 2007 Pazartesi

İMZA KAMPANYAMIZA KATILARAK BİZİ DESTEKLEYEBİLİRSİNİZ

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI -Ekim -2007
MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
Şenyuva Mah. Mertler Sok. No:112 Beştepe/ANKARA
Tel: (312)2128000, Faks:(312)2138451, e.posta: migem@migem.gov.tr; Web:http://www.migem.gov.tr/

Bizler, ülkemizde siyanürle altın madeni işletmeciliği yapılmasını istemiyoruz. “5177 Sayılı, Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” 2004 yılı 5 Haziran günü yani Dünya Çevre Günü’nde yürürlüğe girdi. Yasa ile madencilikle ilgili pek çok yasada değişikliğe gidildi, yönetsel işlemlerle ayrıntılı düzenlemeler yapıldı. Sadece Batı Anadoluda 100.000 km ² lik bir alan olmak üzere toplam 155.000 km ² lik bir alanda yerli ve yabancı madenci şirketlere maden ruhsatı verilmiştir. Yine uluslar arası altın tekellerinin belirttiğine göre bu alan mücavir alanlarla birlikte 450.000 km ² ye çıkmaktadır. Yani ülke yüzölçümünün yaklaşık yarısı 99 yıllığına yabancı çok uluslu şirketlere kiraya verilmiştir. Kazdağlarında Cominco, Tüprag ve onların taşeron şirketleri tarafından maden arama faaliyetleri kapsamında başta Çan-Söğütalan (Ciğergölü, Ayıgölü,Ağıdağı,Delidağ)/Bardakçılar/Halilağa/Hacıbekirler,Bayramiç/Muratlar/Karıncalı/Zeytinli/Kuşçayırı/Söğütgedik/Işıkelli Çanakkale-Kirazlı, Ayvacık-Bahçedere köylerinde, Edremit-Havran/Küçükdere ve daha bir çok sahada sondaj faaliyetleri sürdürülmektedir. Yine İzmir-Efemçukuru, Eskişehir-Kaymaz, Erzincan-Çöpler, Artvin-Cerattepe, Gümüşhane-Mastra, Bergama-Ovacık, Uşak-Eşme/Kışladağ’ da siyanürlü yöntemle altın madeni işletmeciliği yapılmakta ya da işletme için hazırlık çalışmaları hızla devam etmektedir. Anayasa’ya göre herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Yöre halkının bilgisi ve onayı olmadan, toplumsal maliyetler hesaplanmadan ruhsatlar verilmektedir.
Kazdağları mitoloji kaynağı, oksijen deposu, yaklaşık 55 endemik türün bulunduğu biyolojik çeşitlilik alanı, uluslar arası bilimsel projelerin uygulandığı gen kaynağı, Balıkesir-Erdek-Çanakkale-Edremit Körfezi-Ayvalık hattında yaşayan halkın içme, kullanma ve tarımsal sulama suyu kaynağı ve dünya kültür mirasıdır.
İçme ve kullanma su kaynakları yakınında, ormanlık alanda yapılan sondaj faaliyetleri dahi, çevre sağlığı ve canlı yaşamı açısından risk oluşturmakta, doğal çevre tahribatına yol açmaktadır. İçme ve kullanma suları kirlenecek, tarımsal sulamada kullanacağımız bu sular nedeniyle tarımsal ürünler pazarda alıcı bulamayacaktır. Kuraklık ve küresel ısınma nedeniyle yağışların azalmasıyla daha derine çekilen yer altı sularının maden sahiplerinin kullanımına sunulmasıyla içecek su bulamayacağız. Bizler, çocuklarımızın geleceğini yok edecek, toprağımızı, içme, kullanma ve yer altı sularımızı kirletecek, ülkemizin doğasını telafisi olanaksız biçimde olumsuz yönde etkileyecek, yaşadığımız yerleri yaşanmaz hale getirerek bizi göçe zorlayacak olan maden işletmeciliğinin yapılmasına karşı çıkıyoruz.
Bu kapsamda sözünü ettiğimiz faaliyete ilişkin olarak Genel Müdürlüğünüz tarafından uluslar arası altın tekellerine ve onların taşeronlarına verilen arama ve işletme ruhsatları ile işletme izinleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmesini, verilmiş olan ruhsat ve izinlerin geri alınmasını, dilekçemize Anayasanın 74 ve 3071 sayılı yasanın 7.maddesi ile 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 11.maddesi uyarınca yanıt verilmesini dileriz. Saygılarımızla.

Adı – Soyadı
Adresi
İmzası

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayın blog yöneticisi internette dolaşırken sitenize rastladık. Çok önemli bilgiler vermişsiniz. Parsel Bacası olarak başarılarınızın devamını dileriz.